Het evenwicht tussen branding en activering

Het evenwicht tussen branding en activering
07 maart 2023

Reclame is een cruciaal onderdeel van het bedrijfsleven. Bedrijven hebben verschillende doelen met hun reclamecampagnes, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het versterken van hun merkimago en het stimuleren van de verkoop. Er bestaat echter vaak onduidelijkheid over de juiste balans tussen branding en activatie in reclamecampagnes.

Les Binet en Peter Field hebben een interessante studie uitgevoerd om deze balans te onderzoeken. Zij ontdekten dat er een optimale verhouding is tussen branding en activatie in reclamecampagnes, die afhangt van het doel van de campagne. Voor campagnes gericht op het versterken van het merkimago is een verhouding van 60% branding en 40% activatie optimaal. Voor campagnes gericht op het stimuleren van de verkoop is een verhouding van 40% branding en 60% activatie aanbevolen.

Branding heeft tot doel een emotionele band op te bouwen tussen het merk en de consument. Dit kan worden bereikt door een consistente en herkenbare merkidentiteit te creëren en de unieke voordelen en waarden van het merk te communiceren. Het is belangrijk te begrijpen dat deze verhoudingen niet absoluut zijn en dat de optimale verhouding kan verschillen per bedrijfstak, product of doelgroep. Het is ook belangrijk te benadrukken dat branding en activatie niet los van elkaar kunnen worden gezien. Ze vormen samen een holistische benadering van reclame die zowel emotionele binding als directe actie stimuleert.

Daarom is het cruciaal om een geïntegreerde aanpak te hanteren bij het ontwikkelen van een reclamecampagne. Een strategische mix van branding en activatie kan de merkbekendheid vergroten, het merkimago versterken en de verkoop stimuleren. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden om het gewenste effect te bereiken.